26.06.23 

ImageЗа інформацією міністерства оборони Данії, датські літаки F-16 мають бути виведені з експлуатації у 2025 році.

За словами виконуючого обов’язки міністра оборони Троелса Лунда Поульсена, це наближає можливість передачи їх до України, пише видання DR.DK.

Ці літаки повинні були залишатися на крилах до 2027 року, але тепер літаки F-16 ВПС повинні бути зняті з експлуатації на два роки раніше. Міністерство оборони повідомило про це парламент Данії .

– Зараз, коли ми зробили крок до початку навчання та підвищення кваліфікації українських пілотів, ми також подумаємо, чи варто робити конкретну пожертву Україні датських винищувачів F-16 і скільки їх має бути, - повідомив Поульсен.

За словами міністра, українські пілоти повинні пройти 6-8 місяців навчання, перш ніж можлива пожертва датських літаків F-16 стане реальністю.

– Це не означає, що не можна прийняти рішення заздалегідь. Але літаки F-16 будуть у Данії до 2024 року. Збройні сили Норвегії можуть обійтися без літаків F-16 швидше тому що їх винищувачі F-35 на заміну можуть стати на крило швидше, ніж очікувалося, - сказав Троелс Лунд Поульсен. - Ми можемо отримати F-35 поетапно і почати експлуатацію раніше, ніж планувалося. І тому ми зараз в ситуації, що літаки F-16 можуть бути зняті з експлуатації раніше", — каже він.

Разом з Нідерландами Данія виступила лідером ініціативи щодо перенавчання українських пілотів для керування винищувачами F-16, а перші льотні заняття на аеродромі Скрідструп, за словами міністра оборони, почнуться в серпні.

Винищувач F-35 є останньою моделлю від Lockheed Martin, і Данія закупила в цілому 27 літаків. Шестеро з них залишаться в США для навчання пілотів.

Данія має 43 літаки F-16, близько 30 з яких все ще використовуються.

Джерело DR.DK