04.07.23 

ImageГрафік підготовки українських льотчиків та технічного персоналу на винищувачах F-16 зсувається, навчання мали розпочатися ще минулого місяця, але цього не сталося.

Про це заявив міністр закордонних справ Дмитро Кулеба в ефірі телемарафону, пише Мілітарний.

Через це, вірогідно, будуть зміщені й терміни передання Україні цих бойових літаків.

"Я виходив з того, що у червні мали розпочатися тренування, як нам це первинно обіцяли. У червні тренування пілотів не розпочалися. Це означає, що графік тренування починає зсуватися", – сказав Кулеба.

Він також зазначив, що раніше був впевнений, що в перші місяці 2024 року Україна вже отримає бойові літаки.

"Ми працюємо зараз з усіма причетними сторонами, з усіма країнами, які беруть участь у авіаційні коаліції, щоб максимально пришвидшити процес", – додав очільник МЗС.

Кулеба пояснив, що йдеться про дуже складний процес: навчання льотчиків та інженерів, підготовку інфраструктури, а також про "ухвалення необхідних правових рішень, власне, про передання літаків".

"Навчання не починались. Була обіцянка почати навчання в червні від однієї з країн, тепер вони кажуть, що продовжують підготовку до початку навчання, помилились в розрахунках, їм треба більше часу. Але в нас часу немає, тому ми максимально все пришвидшуємо", – підсумував міністр закордонних справ.