15.07.23 

ImageКоаліція з 11 країн на чолі з Данією та Нідерландами офіційно погодилася навчати українців керувати F-16 на саміті НАТО.

11 європейських країн, які цього тижня пообіцяли навчати українських пілотів, все ще чекають від США офіційного затвердження програми, перш ніж можна буде розпочати навчання на американських винищувачах F-16.

Про це повідомляє Politico .

Європейські офіційні особи заявили, що сподіваються розпочати програму у серпні у Данії та у жовтні у Румунії.

Навчання на F-16 не може розпочатися доти, доки Державний департамент США офіційно не підпише запит на передачу посібників з експлуатації, авіасимуляторів та інших матеріалів, пов'язаних із літаками, але цього ще не сталося.

Хоча президент США Джо Байден пообіцяв дати зелене світло програмі, офіційний запит все ще перебуває на розгляді, сказав представник Пентагону підполковник Гаррон Гарн.

Як зазначається, немає жодних ознак того, що США зрештою не дадуть дозволу. Немає нічого незвичайного в тому, що міжвідомчий процес США щодо схвалення передачі чутливих військових технологій, особливо винищувачів, потребує часу.

За словами заступника міністра оборони США із закупівель Вільяма ЛаПланте, у разі будь-якого експортного або навчального пакету Пентагон повинен "переконатися, що ми готові приступити до роботи з технічними керівництвами, що перекладаються, пакетами технічних даних і планом підтримки", перш ніж офіційні особи підпишуть його передачу.

"Ми маємо переконатися, що у нас є доступні експерти, тому що нам потрібні фахівці з підтримки для цієї системи... щоб вони могли бути прямо там для технічного обслуговування. Ми стежимо за тим, щоб усе це було готове до роботи", – відповів ЛаПланте на запитання про учбовий пакет F-16.

Раніше цього місяця президент України Володимир Зеленський, виступаючи напередодні саміту НАТО, дорікнув Заходу в тому, що він охарактеризував затримку з навчанням українських пілотів керувати літаками.

"Ми домовилися, ми натиснули, і у нас є коаліція країн, які готові розпочати підготовку українських пілотів. [Але] немає розкладу тренувальних місій, і вони відкладають його. Я не знаю, навіщо вони це роблять", – сказав він.

Партнери сподіваються розпочати навчання в Румунії, яке планується проводити спільно з виробником F-16 Lockheed Martin, у жовтні, сказав один чиновник Міністерства оборони, якому надали анонімність для обговорення конфіденційних планів. Сподіваються, що в першому класі буде шість-дев'ять українських пілотів, а також румунські, болгарські та словацькі пілоти, сказав чиновник. У той час як країни, які обіцяють підтримку цих зусиль, мовчали про подробиці, офіційний представник оборонного відомства Норвегії сказав, що Осло залучає до програми два F-16.

Уряди Румунії та Нідерландів провели термінові переговори в останню хвилину перед зустріччю НАТО в Литві цього тижня, щоб узгодити деталі плану міжнародної підготовки та забезпечити залучення українських пілотів, за словами однієї особи, обізнаної з переговорами. . Ці дискусії проклали шлях для оголошення коаліції F-16 під час саміту.

Але офіційні особи США не повідомляють про терміновість. Високопосадовець Пентагону, директор з операцій Об’єднаного штабу генерал-лейтенант Дуглас Сімс, заявив журналістам у четвер, що ситуація на передовій в Україні зараз "неідеальна" для використання F-16.

"Росіяни все ще володіють деякими засобами ППО. Вони мають повітряну здатність. І кількість F-16, яка буде надана, може бути не ідеальною для того, що зараз відбувається", – сказав Сімс. "Оскільки майбутнє змінюється, це, безумовно, буде диктувати, як це використовувати".