11.08.23 

ImageОтримавши американські винищувачі F-16, Україна зможе бити дозвуковими протикорабельними ракетами AGM-84 Harpoon з повітря на більшу відстань, ніж із наземних систем.

Про це розповів The Washington Post бригадний генерал, начальник авіації Повітряних сил ЗСУ Сергій Голубцов.

WP пише з його слів, що українці "зможуть розгорнути надані Великою Британією протикорабельні ракети "Гарпун" з F-16 — такої можливості Київ зараз не має — для враження російського флоту, який регулярно запускає ракети з Чорного моря".

Голубцов додав, що F-16 оснащені "потужним" радаром, який дозволить українським льотчикам ідентифікувати більше цілей та краще протистояти ворожим літакам, ракетам та безпілотникам, ніж вони здатні робити це зараз на "радянському" авіапарку з МіГ-29 та Су-27.

Він також зазначив, що високошвидкісні протирадіолокаційні ракети AGM-88 HARM, які США передають Україні з минулого року, також запускатимуться з F-16.

"Вони вже адаптовані для використання на МіГ-29, але через відсутність системи прицілювання їх ефективність суттєво обмежена", – додав начальник повітряного командування "Центр" ПС України.

Видання нагадало, що нинішні винищувачі України мають напівактивні боєголовки самонаведення, що означає, що льотчик повинен "вести" ракету аж до цілі, що дуже небезпечно: весь цей час літак не може маневрувати і є зручною мішенню для ворога.

Видання пише, що адміністрація США розглядає постачання F-16 ЗСУ як інструмент, який не змінить ситуацію на полі бою тут і зараз, а, скоріше, зіграє роль у перетворенні України на добре озброєну регіональну державу, здатну ефективно стримувати Росію.

Джерело Ліга