17.08.23 

ImageМі-24 радянського виробництва, які  в Чехії замінять на американські гелікоптери, можуть знайти застосування в Україні.

Про це заявила чеська міністерка оборони Яна Чернохова  у сьогоднішньому виступі перед депутатами, солдатами та іншими гостями на вертолітній базі ВПС поблизу Наместе над Ославою.

 За словами міністерки, безпека та обороноздатність Чеської Республіки не може в майбутньому істотно залежати від ризикованих ресурсів зі Сходу. Про це повідомили Чеські новини

Сьогодні база отримала перший багатоцільовий вертоліт UH-1Y Venom зі США. Загалом на базі вже чотири нових американських гелікоптери, якими чеська армія замінить російську техніку. 

Загалом Чехія придбає вісім багатоцільових машин UH-1Y Venom і чотири винищувачі AH-1Z Viper виробництва Bell. Він замінить в озброєнні російські Мі-24В/35. 

Окрім 12 нових вертольотів, військові безкоштовно отримають вісім модернізованих машин як нагороду за допомогу Україні. Таким чином, чеська армія матиме 20 американських машин, десять типу Venom і стільки ж типу Viper.

Усі вертольоти Viper і Venom повинні прибути до Чехії до кінця наступного року.

За словами Черноховой, вертольоти Мі-24В/35 виконали відмінну службу, хоча й прослужили довше очікуваного. «Навіть якщо ми символічно попрощаємося з ними сьогодні, їхня історія точно не закінчиться. Ми всі, мабуть, підозрюємо, що сьогодні вони все ще можуть знайти застосування там, де зараз потрібна будь-яка техніка для захисту. Ось куди наша допомога була спрямована протягом багатьох місяців і буде і надалі спрямовуватися», – додала вона. 

Міністерка додала, що вертольоти якісні та тривалий час виконували завдання на користь армії та в зарубіжних операціях.