18.08.23 

ImageСША схвалили відправку Україні винищувачів F-16 із Данії та Нідерландів після завершення навчання українських пілотів.

Про це повідомляє Reuters  з посиланням на офіційного представника США.

За інформацією посадовця, США надали Данії та Нідерландам офіційні запевнення в тому, що прискорять схвалення всіх запитів на передачу Україні винищувачів F-16, після того, як льотчики пройдуть відповідну підготовку. Міністерка оборони Нідерландів Кайса Оллонґрен привітала таке рішення і повідомила, що її країна прийме рішення щодо цього найближчим часом, консультуючись з європейськими партнерами.

Данія та Нідерланди, які очолюють коаліцію з підготовки українських пілотів, нещодавно звернулися до Сполучених Штатів з проханням надати такі запевнення. За словами посадовця, державний секретар США Ентоні Блінкен надіслав листи своїм датським та голландським колегам, запевнивши їх у тому, що запити будуть затверджені.

“Я пишу, щоб висловити повну підтримку Сполучених Штатів як передачі Україні винищувачів F-16, так і навчання українських пілотів кваліфікованими інструкторами F-16”, – написав Блінкен у листах, з текстом яких ознайомилось агентство Reuters.

Наголошується, що залишається критично важливим, аби Україна була здатна себе захистити від тривалої російської агресії та порушення її суверенітету. Також держсекретар підкреслив, що схвалення цих запитів дозволить Україні “повною мірою скористатися своїми новими можливостями, як тільки перша група пілотів завершить навчання”.

Нагадаємо, 11 серпня координатор стратегічної комунікації Ради з нацбезпеки США Джон Кірбі заявив, що Штати відкриті до тренувань українських військових льотчиків на винищувачах F-16 на своїй території.

Джерело Мілітарний