04.09.23 

ImageУкраїнський парк бойових вертольотів вже найближчим часом поповниться за рахунок "трофейного" Мі-8 АМТШ

Як повідомляє ГУР МОУ, операція, завдяки якій вдалося отримати цей борт, найкращий приклад плідної співпраці Національної поліції (Департамент внутрішньої безпеки) та Головного управління розвідки.

Багатомісячна спецоперація потребувала залучення найкращих спеціалістів обох відомств та режиму максимальної секретності. Адже країна-окупант вживає безпрецедентних заходів безпеки щодо недопущення будь-яких контактів своїх авіаторів з «неперевіреними» особами.

Для початку вдалось визначити, що один з військових пілотів росії не схвалював рішення політичного керівництва країни щодо розв’язання повномасштабної війни. 

Наступний крок – налагодження безпосереднього контакту із вказаним військовим. І кінець кінцем, отримання згоди на продуктивну співпрацю. 

Важливим елементом спецоперації стали гарантії безпеки для родини пілота. Його сім’ю вдалося безпечно переправити в Україну. 

Фінал операції – переліт вертольоту у вказану точку і передача українським військовим. 

Наразі пілот і його родина перебувають в Україні та будують плани на майбутнє. Два інші члени екіпажу вертольоту, які не знали про реальні плани пілота, прийняли рішення не здаватися в полон і загинули одразу після посадки.

В цілому ця операція наочно продемонструвала, що під час війни різні відомства сфери Безпеки і Оборони успішно діють разом і досягають максимальних результатів.