04.10.23 

ImageУкраїнський пілот поділився враженнями від F-16 та чи складно буде пересісти з МіГ-29 на новий літак

Багатофункціональні винищувачі F-16 мають надати нові можливості нашим Повітряним Силам у порівнянні з наявним парком літаків.

Пілот Повітряних Сил ЗСУ, український військовий з позивним "Мунфіш", який зараз бере участь у навчанні на багатофункціональні винищувачі F-16, в ефірі спільного проєкту Defense Express та "Еспресо" розповів низку деталей про свої перші враження від американського винищувача, терміни навчання тощо. Про це повідомляє  Defense Express.

"Ми сподіваємося опанувати літак F-16 за період 6-8 місяців", — стверджує "Мунфіш". Як зазначає пілот, теперішня і всі наступні групи, які братимуть участь у навчання, складаються з пілотів, які мають бойовий досвід.

Водночас програма підготовки для F-16, за якою вони навчаються, адаптована саме під українських пілотів з урахуванням як того ж їхнього бойового досвіду, так і тих типових місій, які наші пілоти виконують зараз і які вони зможуть виконувати вже з американськими літаками.

Як розповідає "Мунфіш", вже незабаром українські пілоти мають розпочати перші польоти з інструкторами у кабіні винищувача F-16 — про це раніше також повідомляли ПС ЗСУ, відзначаючи, що наші пілоти вже літають на повноцінних авіаційних тренажерах, які повністю повторюють кабіну американського винищувача.

Щодо питання про те, які були враження від F-16 у порівнянні з винищувачами МіГ-29 і що здивувало найбільше, то "Мунфіш" відзначив, що "одразу впадає в око наявність багатофункціональних дисплеїв та наявність обладнання для роботи з бортовим комп’ютером".

Український пілот зауважує, що F-16 — це загалом комфортний літак. "Цікаві відчуття від ручки управління літаком. Кабіна доволі тісна, але вона дуже ергономічно відпрацьована".

Водночас на питання, чи буде пілотам МіГ-29 складно "пересісти" на американські F-16, то "Мунфіш" зауважує, що ще до старту навчання у країнах-партнерах українські пілоти займалися на "доступних" тренажерах — можна припустити, що йдеться про імпровізовані тренажери, про які у ПС ЗСУ розповідали раніше і на яких наші пілоти знайомляться з F-16 ще до того, як потраплять на навчання до союзників.

"Приїжджаючи сюди, ми всі прекрасно розуміємо, чим відрізняється робота з прицілом, робота з озброєнням, як приблизно вводити дані у бортовий комп’ютер і так далі", — розповідає український офіцер.