26.10.23 

ImageСША почали практичне навчання українських льотчиків пілотуванню на літаках F-16 у штаті Аризона.

Про це йдеться в заяві представника ВПС США, наданій журналу Air & Space Forces Magazine.

"За словами представника ВПС, "невелика кількість" українських пілотів розпочала навчання "основам пілотування F-16" у 162 крилі ВПС Національної гвардії штату Аризона на початку цього тижня", - йдеться в повідомленні, оприлюдненому в середу ввечері.

Очікується, що програма навчання триватиме декілька місяців і відповідатиме базовим знанням і навичкам кожного пілота.

Крім цього, наголошується, що стандартний курс підготовки пілотів триває близько півроку, проте американські офіційні особи повідомляють, що українські льотчики навряд чи слідуватимуть стандартній моделі, оскільки цей курс навчання відповідатиме потребі України в захисті свого неба від російських повітряних ударів.

Також українських льотчиків навчають європейські країни.

"Підготовка пілотів F-16, як правило, включає в себе значну кількість аудиторних занять і тренажерів, а також тренування в повітрі. Іноземні пілоти F-16 також мають пройти навчання англійській мові, яке розпочалося минулого місяця на авіабазі Лекленд (штат Техас)", - йдеться в повідомленні.

Представник ВПС США заявив, що навчання українських льотчиків у 162 крилі "випливає з рішення президента Байдена і міністра Остіна навчити українських пілотів на літаках F-16 у межах внеску США в розвиток України".

Речник Повітряних Сил ЗСУ полковник Юрій Ігнат прокоментував новину так:

- Зрозуміло, що всім би хотілось, щоб наші льотчики якнайшвидше сіли за штурвал F-16.  Сталось це чи не сталось, дізнаємось,  коли вони оприлюднять фото в кабіні літака після вдалого вильоту.