30.10.23 

ImageСтарший науковий співробітник музею важкої бомбардувальної авіації Романюк Петро Васильович презентував нову експозицію, присвячену Герою України, військовому льотчику 40-ї бригади тактичної авіації В'ячеславу Єрку.

Подвиг В'ячеслава Єрко став прологом до появи легенди про "Привида Києва" - збірного образу невловного українського військового пілота - захисника неба над столицею.

З початком повномасштабного російського вторгнення в Україну 24 лютого 2022 року підполковник В'ячеслав Єрко одним із перших піднявся в небо, забезпечив виведення з під ворожого удару авіаційну ескадрилью чим врятував від знищення 7 бойових літаків. Цього ж дня 5 із них вступили в повітряний бій проти 12 російських літаків та 8 гелікоптерів. У бою український пілот підбив літак Су-25 та два ворожих гелікоптери Ми - 24. Під час чергової спроби ворога атакувати столицю з повітря Єрко знищив російський літак Су-35 і сам був збитий, встиг катапультуватися, але росіяни розстріляли його в повітрі.

Указом Президента України від 16 травня 2022 року № 338/2022 року В'ячеславу Володимировичу Єрку надано звання Герой України з відзначенням ордена «Золота Зірка» (посмертно)