01.11.23 

ImageУ ПентагонІ вважають, що українським пілотам знадобиться 5-9 місяців для навчання на F-16 в Аризоні.

Про це заявив прессекретар Пентагону. Завершення навчань залежатиме від індивідуальної майстерності льотчика.

Нещодавно у США стартували навчання українських льотчиків польотам на F-16. Підготовка почалася у 162-му авіаційному підрозділі Національної гвардії Аризони.

Тим часом літаки F-16, якими Нідерланди пообіцяли посилити українську протиповітряну оборону, прибудуть до навчального центру в Румунії за два тижні.

На жовтневій зустрічі формату "Рамштайн" міністр оборони США Ллойд Остін анонсував створення кількох "коаліцій спроможностей" для Києва, зокрема з підготовки українських Повітряних Сил, яку очолять США, Данія й Нідерланди.

За даними українських Повітряних Сил, 150 літаків F16 вистачило б для ефективного захисту повітряного простору країни.

"Півтори сотні – це та кількість, яка б дозволила захищати нашу країну, її повітряний простір. Це в перспективі, коли ми замінимо весь парк радянської застарілої (і морально і фізично) техніки на F16, можливо інший тип літака, наприклад Gripen", – розповів речник Командування Повітряних Сил ЗСУ Юрій Ігнат.

Відомо, що Данія планує передати перші винищувачі F-16 зі складу власних повітряних сил до України у першому кварталі 2024 року. Для цього Україна також повинна мати можливість як утримувати винищувачі, так і захищати їх від атак Росії.

Міністр оборони Бельгії оголосила про відправку бельгійських винищувачів F-16 в Україну у 2025 році.

У серпні Нідерланди та Румунія підписали лист про наміри з компанією Lockheed Martin щодо забезпечення навчання та технічного обслуговування F-16 у румунському навчальному центрі.

Джерело Мілітарний