03.11.23 

ImageМіжнародний аеропорт "Бориспіль" отримав рекомендацію від експертів CIPS щодо присудження нагороди Primary Award за результатами успішної сертифікації системи закупівель відповідно до стандартів і процедур Британського Інституту закупівель та постачання (CIPS).

Про це повідомила прес-служба аеропорта. 

Протягом червня-жовтня 2023 року експерти CIPS провели оцінку документів, наданих аеропортом, щодо дотримання стандартів та процедур у сфері закупівель, ефективності системи закупівель, управління ризиками та виконання контрактів, а також аналізу рівня розвитку закупівельної системи підприємства. У своєму висновку експерти CIPS підкреслили, що Міжнародний аеропорт "Бориспіль" рекомендовано для присудження нагороди Primary Award. Наразі висновок оцінювачів разом з підтверджуючими документами передані на розгляд Інституту. Наступним етапом буде призначення незалежного оцінювача системи закупівель аеропорту на відповідність міжнародному стандарту закупівель.

Генеральний директор аеропорту "Бориспіль" Олексій Дубревський зазначив: "Ми виконали важливий крок у напрямку створення максимально прозорої та ефективної системи закупівель, що повністю відповідає міжнародним стандартам. Оцінювачі CIPS відзначили нашу проактивну позицію та наше бажання пройти сертифікацію. Ми готові до нового якісного діалогу з партнерами – донорськими організаціями, міжнародними фінансовими установами – щодо допомоги в реконструкції та відновленні польотів, щоб якнайшвидше почати підтримувати українську економіку".

Під час оцінки системи закупівель, експерти CIPS відзначили численні покращення, спрямовані на підвищення етичних стандартів, що сприяють успішному проходженню сертифікації. Серед них оновлений Кодекс етики та ділової поведінки аеропорту, розробка оновлених стратегій та політики закупівель, впровадження антикорупційних заходів та використання комплаєнсу в діяльності підприємства. CIPS також відзначив, що Міжнародний аеропорт “Бориспіль” ефективно застосовує процедури публічних закупівель та має добре налагоджену систему контролю якості на кожному етапі процесу закупівель. Також важливими є наявність електронної системи документообігу та оцінка професійних компетенцій працівників служби закупівель, а також високий рівень їхньої спрямованості на клієнта.


Базовий рівень сертифікату Primary Award було розроблено спільно з Європейським банком реконструкції та розвитку (ЄБРР) спеціально для надання підтримки його клієнтам. Сертифікація базового рівня Primary Award є орієнтиром для оцінки важливих і фундаментальних процесів закупівель, що дозволяє ЄБРР гарантувати, що його клієнти мають надійні системи, які відповідають правовим, регулятивним та етичним вимогам. Дана сертифікація також забезпечує основу для перевірки та регулярного аудиту процесів для захисту та запобігання шахрайству, корупції та хабарництва в процесі постачання.