17.11.23 

ImageУкраїна отримає винищувачі F-16 загальною вартістю майже мільярд доларів, але без запасних частин вони можуть припинити літати вже за кілька місяців.

Про це заявив Вільям А. Лаплант, заступник міністра оборони США з питань придбання та підтримки, повідомили на сайті Пентагона.

"Ми не допустимо цього", — сказав він. "І саме тому, маємо переконатися, що якщо інші країни, які передають Україні свої літаки, не нададуть запчастини, їх нададуть Сполучені Штати".

Повідомляється, що Міноборони США вже бере участь у навчанні українських пілотів та технічного персоналу на F-16. США також вважають, що будуть готові забезпечити необхідні запасні частини для цих літаків.

Лаплант зазначив, що незалежно від того, що передається українцям — а США виділили 44,2 мільярда доларів на озброєння та боєприпаси з лютого 2022 року — важливо, щоб були доступні запасні частини для обслуговування цього озброєння.

«Що б ми не постачали українцям, давайте запаси на 90 днів, будь ласка, будь ласка, це правило — 90 днів запасів», — сказав ЛаПлант і зазначив, що літаки F-16, які отримає Україна, вартістю майже мільярд доларів, не є винятком із цієї політики. Ці літаки потребуватимуть відповідних запасних частин у потрібній кількості.

США та партнери, особливо через Контактну групу з питань оборони України, працюють разом, щоб гарантувати, що Україна має те, що їй потрібно, а також здатна забезпечувати себе в довгостроковій перспективі.

"Ми дуже наполегливо працюємо з промисловістю США і фактично з європейцями та іншими країнами по всьому світу, щоб почати координувати ці промислові дні з українцями", — сказав ЛаПлант, маючи на увазі денні зустрічі, на яких представники промисловості та військові зустрічаються для обговорення питань закупівель.  "Я думаю, що ви побачите, що американські компанії та компанії в усьому світі допоможуть українцям відновити те, що вони мають".