20.11.23 

ImageРосії вдалось налагодити постачання допоміжних силових установок для Мі-8 виробництва чеської компанії PBS Velka Bites через Індію та Казахстан.

Про це йдеться в розслідуванні ініціативи Trap Aggressor для видання Kyiv Independent.

Дочірнє підприємство чеської групи компаній PBS, які виробляють компоненти для авіаційної, енергетичної та транспортної галузей, PBS Velka Bites випускає допоміжні силові установки для Мі-8.

Чеська компанія постачала силові установки Safir 5K/G Mi російським клієнтам до повномасштабного вторгнення й навіть мала офіс у Москві. Після лютого 2022 року й запровадження санкцій постачання не припинилось, а просто здійснюється через посередників в Азії, стверджує Kyiv Independent.

В Індії таким посередником є компанія Space Era, яка має тісні зв’язки з Росією. У 2022-2023 роках вона поставила Казанському вертолітному заводу 20 силових установок виробництва PBS Velka Bites на суму 8,5 мільйона доларів.

Крім того, чеська компанія співпрацює з індійською Deep Engineering (яка також пов’язана з РФ) для обслуговування літаків Мі військово-повітряних сил Індії й водночас продає їй комплектуючі, які можуть потім опинятись у Росії, йдеться в розслідуванні.

Після повномасштабного вторгнення PBS Velka Bites також продавала силові установки для Мі-8 "Авіаремонтному заводу №405" у Казахстані, який має давні зв'язки з російським військово-промисловим комплексом.

Image 

Trap Aggressor скерував запит чеській компанії із серійними номерами 20 силових блоків для Мі-8, які опинились у Росії. PBS Velka Bites вказала, що дев’ять із них у 2021 році продали індійським ВПС, чотири – заводу в Казахстані та ще один – Deep Engineering.

PBS також додала, що перевірить своїх клієнтів на предмет можливого реекспорту продукції в Росію в порушення санкцій.

"Індійські ВПС і казахстанський "Авіаремонтний завод № 405" мають давні зв'язки з російським військово-промисловим комплексом, а це означає, що вони могли допомогти Росії придбати необхідні деталі чеського виробництва, виступивши посередником в обхід санкцій", – констатує Kyiv Independent.

Джерело ЄП