24.11.23 

ImageОлександра Устінова, голова фракції "Голос" у Верховній Раді, в інтерв’ю одному з українських видань торкнулась теми надання Україні винищувачів F-16

На думку Устінової, за найкращим сценарієм поставки F-16 слід чекати не раніш кінця весни. 

– Найкращий сценарій – це кінець весни. Перших натренованих пілотів ми будемо мати в кінці цього року, але їх недостатньо, а більшість хлопців ще вчаться, - сказала Олександра Устінова.

Нардеп зазначила, що "паралельно ми домовляємося про модернізацію тих F-16, які нам пообіцяли надати. Тому що нам потрібні потужніші радари та кращі ракети на них". Міжнародні партнери України разом з нашим Міністерством оборони активно над цим працюють. 

-І якщо ми це отримаємо – це буде один з "геймченджерів" наступного року.Бо лише так ми зможемо засікати їхні літаки, які 500-кілограмовими КАБами закидують наших хлопців на "передку". Адже зараз вони підіймають літак, запускають КАБ – а ми його не бачимо, - підкреслила нардеп.

Устінова зазначила, що не слід чекати чарівного ефекту від певних видів зброї, але Україна матиме зменшення втрат і хоча б рівність сил у повітрі.

– Звісно, не буде чарівного ефекту, якого багато хто чекав: отримали F-16 – і Крим повертається. Все ж у росіян непогано працюють системи і ППО, і РЕБ. Але точно є ті види зброї, які дозволять набагато зменшити наші втрати і дадуть нам якщо не перевагу, то хоча б рівність сил у повітрі. F-16 здатні виконати таку роль.Партнери це розуміють.

Джерело eurointegration