07.12.23 

ImageСписок американської зброї для України, необхідної для боротьби з російською армією, включає сучасні системи протиповітряної оборони, винищувачі F-18 "Hornet", безпілотники, вертольоти.

Як повідомляє видання Reuters , Офіційні особи Міністерства оборони України представили "список озброєнь для забезпечення потреб Сил оборони України" під час закритого засідання конференції у Вашингтоні 6 грудня.

Вичерпний список включав зброю, яку Україна вже має на складі, як-от танки Abrams і 155-міліметрову артилерію, а також деяку зброю, таку як F-16, безпілотники та ракети великої дальності ATACMS, про які вона вже запитувала в минулому.

Але в цьому списку є кілька сюрпризів, зокрема літаки C-17 Globemaster виробництва Boeing  і C-130 Super Hercules виробництва Lockheed Martin. У список потрапили ударні вертольоти Apache компанії Boeing, а також гелікоптер Black Hawk від Lockheed Martin.

Україна також запитує винищувачі F-18 "Hornet", три типи безпілотників General Atomics, включаючи MQ-9B Sky Guardian і систему протиповітряної оборони Terminal High Altitude Area Defense (THAAD) виробництва Lockheed.

На сьогоднішній день найпотужнішою системою протиракетної оборони в Україні є ЗРК Patriot PAC-3, яка 4 травня перехопила російську аеробалістичну ракету Х-47 “Кинжал”.

Однак з появою систем THAAD цей потенціал буде розширено. Головним призначенням цього надзвичайно дорогого комплексу, вартість якого разом з радаром AN/TPY-2 може складати більше 3 млрд доларів, є перехоплення балістичних ракет середньої дальності, які росіяни ще не застосовували.

Як повідомляли ЗМІ раніше, Австралія обговорювала зі США можливість передати Україні винищувачів F/A-18 Hornets. В Білому домі прихильно поставились до ідеї передати Україні F/A-18. Як відомо, Австралія списала 41 літак F/A-18 й замінила їх сучаснішими F-35.