08.12.23 

ImageКитайська авіаційна фабрика виробляє дві моделі гвинтокрилів, які були розроблені та виготовлялись в Україні.

Про це стало відомо з репортажу китайського телебачення.

Мова йде про полтавський двомісний гелікоптер АК1-3, який у Китаї звуть ZH281, та чотиримісний двомоторний "Кадет" - ZH 482.

Image 

У репортажі, знятому на підприємстві Shanxi Helicopter Development and Manufacturing Base у місті Тайюань, розповідається, що фабрика виробляє два типи вертольотів - двомісний з одним двигуном та чотиримісний з двома двигунами. Ці гелікоптери можуть використовуватись у авіації загального призначення, туризмі, навчанні, рятувальних службах. при пожежах та у медичної допомозі.

На базі є колектив по конструюванню та дослідженню геликоптерів, і вона лідує у Китаї у технології виробництва редукторів та пропеллерів. Як повідомляє представник фабрики, річне виробництво гелікомтеров може сягати 300, загальній вартістю 810 мільонів юанів.

Image 

Гелікоптер АК1-3 був розроблений в Полтаві. З початку серійного виробництва, яке стартувало в 2009 році, вітчизняне підприємство "Аерокоптер" виготовило більш ніж сто таких літальних апаратів.

У 2020 році повідомлялось, що У Китаї на основі легкого вертольота АК1-3 зробили безпілотник для ВМС.

У росії на форумі "Армія-2022" у Росії було представлено багатофункціональний безпілотний гелікоптер із підвищеною вантажопідйомністю БАС-750, який виявився краденим АК1-3.

Image

Гвинтокрил КТ-112 "Кадет" був розроблений КБ "Вертикаль". у розробці приймали участь ГП "Ивченко-Прогресс", ГП "Антонов". Своє життя він починав як "Ангел". Його розробка частково фынансувалась з держбюджету.

Інформація про запуск виробництва вперше з'явилась у 2019 році, у якому стані зараз знакодяться проєкти - невідомо.