03.07.23 

ImageПілотів Цивільного Повітряного Патруля нагороджено медалями "За визволення Харківської області".

Про це повідомила прес-служба ХДАВП.

Нагородження відбулося днями на Харківському авіапідприємстві за участю заступника командувача Оперативного угруповання військ "Харків". 

У мирний час льотчики Цивільного Повітряного Патруля навчали дітей льотній справі у своєму Авіаційному навчальному кадетському центрі ім. Данила Дідика. Патрулювали регіон на виявлення лісових пожеж. Займалися аеромедичною евакуацією – із найвіддаленіших куточків Харківської області доставляли важко хворих та травмованих до Центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф у Харкові. Їм вдалося врятувати 43 людських життя, серед яких 36 – діти! 

Літаки ЦПП дислокувалися на аеродромі ХДАВП і продовжили добру давню традицію, закладену ще 90 років тому літаками авіаконструктора Костянтина Калініна. 30 жовтня 1927 року на Харківському авіазаводі відбувся перший політ санітарного літака К-3, який став першою в історії вітчизняної авіації повітряною швидкою допомогою. Уже з початку 1928 року його почали використовувати для транспортування важких хворих із віддалених районів до лікарень. 

Не дивно, що Цивільний Повітряний Патруль не лишився осторонь, коли на Україну напали російські загарбники. Співпраця Патруля з українськими військовими почалася ще у 2014 році, на початку воєнних дій на Донбасі. Тоді було створено перший окремий добровольчий авіаційний загін - ОДАЗ ЦПП. Пілоти виконували завдання з оборони - проводили аеровізуальну розвідку, повітряне патрулювання, разом із військовими підрозділами затримували російські диверсійні групи. 

"З першого дня повномасштабної війни російської федерації проти України особовий склад авіаційного загону Цивільного Повітряного Патруля у тісній співпраці з підрозділами Сил оборони України приймає безпосередню участь в обороні нашої країни від російських окупантів. Так, завдяки бойовій роботі загону нанесено значне ураження ворогові: спільно з військовослужбовцями 92 ОМБр ім. Кошового Отамана Івана Сірка та ЦСО "А" СБУ знищено 8 повітряних цілей окупантів. Нанесено вогневе ураження по значній кількості складів з боєприпасами та місцям скупчень особового складу ворога", - повідомив т. в. о. начальника штабу ОДАЗ ЦПП.

На сьогодні тактично авіаційна група Цивільного Повітряного Патруля (ТАГ ЦПП) у складі Сил оборони України працює на найгарячіших рубежах Харківської області. На жаль, один літак було втрачено, однак, головне, що особовий склад не постраждав. Як розповідає один з пілотів на позивний "Сталкер", його літак зазнав 43 пробої (за 7 місяців великої війни – Ред.), але ці пошкодження вдалося полагодити і продовжити працювати на перемогу.

Слід зауважити, що завдяки польотам над територією області напередодні вторгнення окупанти не змогли оточити Харків танковими колонами. Оскільки літаки ТАГ ЦПП завчасно виявляли танково небезпечні напрямки, танкові колони росіян не змогли дійти туди, куди планували, бо їх там вже чекали підрозділи 92 ОМБр.

Також у складі ЦПП успішно працює Авіаційний кадетський центр ім. Данила Дідика, випускники якого захищають українське небо. Прийшовши до центру 12-річними підлітками, тепер вони професійні військові льотчики, літають на Су-27, МіГ-29, Су-25, Ан-26, на гелікоптерах Мі-8 та Мі-24. 

Пишаємося нашими Героями! Ви – гордість Харкова і всієї України! Бажаємо вам з Перемогою повернутися у рідні домівки!

 

Джерело Надія Тесля
 

Фото: Цивільний Повітряний Патруль, Олександр Кривоконь