11.12.23 

ImageІснує ймовірність, що Швеція передасть Україні на додачу до F-16 винищувачі

Про це в ефірі загальнонаціонального телемарафону сказав речник Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат.

"Основним бойовим літаком буде F-16… Також розглядається і Gripen, шведська сторона може передати Україні ту кількість, яка у неї є на сьогодні. Про кількість ми не говоримо. Але основним бойовим літаком все ж залишається F-16. Якщо буде ухвалене рішення щодо Gripen, це буде непоганим варіантом для нас", — повідомив Юрій Ігнат.

Речник Повітряних Сил ЗСУ наголосив, що Швеція розглядає можливість розробки новішої версії винищувачів Gripen, на які пересядуть її повітряні сили. Тому Україна матиме перспективу отримати ці літаки.

"Під час першого візиту у Королівство Швеція командувач Повітряних сил залишив там фахівців, коли власне відбувалась зустріч, щоб вони дослідили можливість надання Україні цих літаків і провели певні ознайомчі польоти на них, щоб зрозуміти, як це працює, і надати довідку повну — можемо чи не можемо ми отримати цю техніку", — розповів Юрій Ігнат.

При цьому він зауважив, що це були не навчання пілотів, а лише тестування літаків. Тренування військових, за його словами, почнеться лише після того, як буде оголошено рішення про передачу літаків Gripen.

"Наразі тривають консультації", — додав Юрій Ігнат.

Нагадаємо. Українські пілоти проходили ознайомчу підготовку на шведських винищувачах "Gripen" 

Джерело armyinform