12.12.23 

ImageУ штаб-квартирі Північноатлантичного союзу у Брюсселі відбулося засідання Авіаційного комітету (АВК) НАТО за участю керівників національних військових авіаційних органів країн-членів та країн-партнерів НАТО.

Україна на це зібрання традиційно делегувала представників Головного управління державної авіації (ГУДАУ), які з лютого 2022 року беруть участь на постійній основі у засіданнях АВК НАТО, на яких розглядаються різні аспекти авіаційної діяльності країн-членів та країн-партнерів НАТО.

ГУДАУ — уповноважений орган Міністерства оборони України з питань регулювання діяльності державної авіації України, що належить до органів військового управління, юрисдикція якого поширюється на всю територію України. Відповідно до підписаного на початку червня нинішнього року Плану визнання ГУДАУ (NATO Recognition Plan (RP) with HOSAU), цей орган було включено до процесу визнання НАТО (NATO Recognition Process, NRP). Базуючись на висновках, отриманих керівництвом Головного управління державної авіації, ця структура успішно пройшла всі етапи зазначеного плану визнання і під час засідання АВК НАТО отримала відповідний погоджувальний сертифікат визнання (Certificate of Recognition) як компетентного органу з питань військової льотної придатності, який відповідає стандартам НАТО.

На засіданні Авіаційного комітету НАТО відбулося підписання і обмін сертифікатами визнання між ГУДАУ та Управлінням військової авіації Чеської Республіки (MAA CZE). І, як розповіли в Головному управлінні державної авіації МО України, така двостороння угода дозволить взаємно визнавати сертифікати, видані ГУДАУ та MAA CZE у всіх сферах авіаційної діяльності.

За підсумками участі української делегації у засіданні Авіаційного комітету НАТО вдалося налагодити нові та поглибити наявні контакти з АВК НАТО, країнами-членами та країнами-партнерами Альянсу, які експлуатують європейські та американські типи повітряних суден, які надалі планується постачати в Україну.

Разом з тим, Національною Радою з льотної придатності Міністерства оборони США у вересні цього року було продовжено чинність сертифіката визнання ГУДАУ як компетентного органу з питань військової льотної придатності на наступний 4-річний період до вересня 2027 року. Отримані визнання сприятимуть ефективній співпраці України як із Альянсом в цілому, так і з окремими країнами-членами у всіх сферах військової авіаційної діяльності та дозволять безпечно експлуатувати повітряні судна західних зразків.

Джерело armyinform