17.12.23 

ImageДетективи Бюро економічної безпеки України повідомили про підозру керівнику підприємства, якій підробив митні документи та ухилився від сплати податків в особливо великих розмірах. 

Слідство встановило, що чоловік підписав договори з фірмою нерезидентом про імпорт на митну територію України з Греції та Іспанії авіаційного палива для газотурбінних двигунів.  

Директор знав, що під час ввезення палива для реактивних двигунів підприємствам літакобудівельної галузі оподаткування здійснюється зі сплатою акцизного податку за ставкою 21 євро за 1000 літрів, а не за підвищеним коефіцієнтом 10, тобто 210 євро за 1000 літрів. Для суб’єктів господарювання, які ввозять паливо для реактивних двигунів, цей коефіцієнт не застосовується. 

Тому підозрюваний подав до фіскальних органів неправдиву інформацію про реалізацію цього пального саме підприємствам літакобудівельної промисловості, на які поширюються митні пільги. У договорах та накладних він використав їх офіційні реквізити.  

Таким чином Держбюджет недоотримав майже 42 млн грн. 

Досудове розслідування за ч. 3 ст. 212 КК України здійснюють детективи БЕБ, процесуальне керівництво – прокурори Офісу Генерального прокурора України.