22.12.23 

ImageТурецькі безпілотники потужно допомагали українським військовим знищувати ворогів на початку повномасштабного вторгнення. 

Щодня в мережі з’являлись відео ювелірної роботи цієї повітряної зброї. Але раптом Байрактари зникли з медійних радарів.

Військово-політичний оглядач проєкту Інформаційний спротив Олександр Коваленко пояснив NV, що пташки компанії Baykar нікуди не зникли. Просто з функції винищувача вони перейшли у розвідку. І зробили це для того, щоб убезпечити дорогу імпортну техніку.

"Байрактар в умовах ешелонованої повітряної оборони, сучасної ешелонованої ППО, він не дуже ефективний, тому що це саме така зручна ціль, яка, якщо заходить в небезпечну зону саме повітряного простору — її знищити дуже легко", — пояснив експерт.

Коваленко додав, що в умовах війни Байрактари дійсно цінні саме як техніка для розвідки. Тож саме через це в медіапросторі зникла вся конкретика про турецький безпілотник. Адже навіть інформацію про напрямки, на яких працює дрон, може використати ворог.

"У них дуже гарна оптика, електроніка і так далі і саме у цьому форматі їх задіюють. але коли їх задіюють саме в цьому форматі, ніхто цього демонструвати нам не буде. тому що, ну, по-перше, це інформація, якою може скористатися ворог, тому що він буде знати, що на його напрямку будуть Байрактари", — розповів оглядач Інформаційного спротиву

Але чому ж безпілотники не шкодували на початку повномасштабної війни? Відповідь проста — на тому етапі ефективність ворожої ППО була нижчою через умови, в яких вона працювала. Тож і небезпека для Байрактарів була меншою.

"Тобто де не було облаштовано усіх засобів захисту і тоді ще Байрактари могли ефективно працювати, але в нас їх було недостатньо, так чи інакше їх все одно збивали", — сказав Коваленко.

Але й тоді Байрактари використовували як зброю для вогневої підтримки, а не засіб на вістрі атаки.

"Ми мали більш ефективними удари артилерією або авіацією на той час, тому Байрактар він нераціонально може зараз використовуватись, якщо буде використовуватись як ударний засіб", — пояснив експерт.

Зараз турецькі безпілотники працюють, за словами Олександра Коваленка, в тепличних умовах. Байрактару навіть не треба заходити в зону ураження.

"Нам не завжди треба бачити десь вглиб тимчасово окупованих територій, нам достатньо бачити по лінії боєзіткнення", — зазначив експерт.

Відповідно, навіть розпіарені росіянами зразки ППО нездатні зачепити цінний дрон.

 "Це, наприклад, ЗРК Панцир-С1 або це ЗРК Тор-М2. до речі, ЗРК-Тор-М2 набагато більш ефективніший комплекс у росіян, аніж ЗРК Панцир-С1", — розповів Коваленко про російські засоби ППО які зараз загрожують Байрактарам.

Отже легендарні Байрактари нікуди не зникли. Але якщо раніше вони забезпечували вогневу підтримку на фронті, то зараз виконують задачі з розвідки. Так дорогу турецьку техніку убезпечили від знищення та перевели на виконання важливіших завдань.

Раніше про те, що Байрактари майже не використовуються на полі бою, оскільки росіяни поліпшили роботу своїх систем ППО і радіоелектронної боротьби, розповідав офіцер Головного управління розвідки Володимир Валюх.

31 липня Міністерство оборони підписало з фірмою Baykar Makina договір про будівництво сервісного центру для ремонту та обслуговування безпілотників на території України.

Раніше гендиректор Baykar Халюк Байрактар заявляв, що на заводі в Україні планують виробляти всю номенклатуру безпілотників компанії: TB2, Ak?nc? і Kizilelma. Наприкінці червня він повідомив, що компанія Baykar отримала ліцензійні дозволи від Туреччини на повне виробництво безпілотних літальних апаратів Bayraktar TB2 і Akinci в Україні.