26.12.23 

ImageГенеральний контролер Республіки Перу надіслав до Державної прокуратури, Міністерства внутрішніх справ та Спеціалізованої прокуратури з корупційних злочинів звіт, у якому рекомендував порушити судові дії проти восьми посадовців, причетних до порушень, виявлених у процесі придбання транспортного літака Антонов Ан-178-100Р для МВС Перу.

Про це повідомив портал Defensa.

Остаточно зірваний процес придбання розпочався в жовтні 2019 року з підписання контракту на поставку літака українським "Спецтехноекспортом". Сума контракту, який був підписаний 23 жовтня того ж року, становила 64 мільйони доларів. 17 листопада 2022 року МВД Перу, зіткнувшись із невиконанням контрактних зобов’язань щодо поставки літака, вирішило в односторонньому порядку розірвати контракт.

Відповідно до звіту зроблено висновок, що Комітет з оцінки контрактів (CCEE) надав перевагу контракту зі Спецтехноекспортом, "не захищаючи інтересів перуанської держави, домовившись про контракт , який не містив положень, спрямованих на вимогу дотримання продавцем зобов’язань доставити товар протягом необхідного періоду, спричинивши економічні збитки приблизно в 128 тисяч доларів".

У цій справі фігурують Джиммі Салінас Моралес (колишній директор Офісу постачання OGAF), Девід Муньос Контрерас (колишній координатор підготовчих актів і рамкових угод Офісу постачання OGAF) і Мігель Анхель Джуніор Ороско Луго (колишній спеціаліст з програмування).

Раніш повідомлялось, що Міністерство внутрішніх справ Перу розглядає придбання нового транспортного літака за кошти, які призначалися для купівлі Ан-178. Влада Перу в односторонньому порядку вийшла із угоди та повернула більше 64 мільйонів доларів, виділених через акредитив для придбання літака українського виробництва. Уряд Перу скасував цей контракт через прострочений термін будівництва.