17.01.24 

ImageУкраїнський національний офіс інтелектуальної власності та інновацій (УКРНОІВІ) офіційно зареєстрував торговельну марку легендарного "Привида Києва". 

Таким чином державний орган підтримав ініціативу військовослужбовців 40 бригади тактичної авіації та інших бойових підрозділів Повітряного командування "Центр", громадської організації Захисники Неба/Defenders of the Sky, які виступили проти спекулювання та комерціалізації сторонніми особами на Героїчному образі льотчиків – захисників Києва. Про це повідомили у фейсбуці 40 БрТА. 

Очільниця Офісу інтелектуальної власності Олена Орлюк передала представникам громадськості оригінали свідоцтв на 5 торговельних марок: зображення широковідомого збірного образа пілота з піднятим догори пальцем та назв-брендів "ПРИВИД КИЄВА", "НІЧНИЙ ПРИВИД", "GHOST OF KYIV", "NIGHT GHOST". Їх єдиним правовласником відтепер є ГО "Захисники Неба" - організація, створена військовими для захисту інтересів самих же військових. 

Офіційна церемонія передачі сертифікатів відбулася в офісі УКРНОІВІ за участі його голови Олени Орлюк; голови ГО "Захисники Неба" Олександра Вариводи; Командувача ПВК "Центр" Героя України генерал-лейтенанта Анатолія Кривоножка; начальника служби зв'язків з громадськістю ПВК "Центр", підполковника Любові Киналь; офіцера ПВК "Центр", старшого лейтенанта Олександра Сніжка, представників держустанови.

У 40 БрТА нагадали, що про образ "Привида Києва" в медіапросторі вперше заговорили 25 лютого 2022 року. Це був резонанс на героїчну відсіч військових льотчиків ворожій навалі під час оборони столиці України від російської агресії. 

Саме тоді у перші дні понад 10 українських пілотів віддали свої життя, захищаючи наше небо. Серед них 4 Герої України - льотчики 40 БрТА. Тепер, символ створений в бою, служитиме на користь родин загиблих та їх побратимів, що далі боронять незалежність України.