26.01.24 

ImageУкрзалізниця створює підрозділ, який за допомогою дронів моніторитиме та охоронятиме залізничну інфраструктуру.

У складі цього підрозділу працюватимуть ветерани-залізничники, які отримали поранення та повернулися з фронту, повідомила прес-служба Укрзалізниці.

Ця ініціатива допоможе забезпечити охорону залізничних об?єктів, а також надати можливість ветеранам застосувати свій військовий досвід і навички в цивільній роботі. 

Наразі Укрзалізниця підписала меморандум із Центр підготовки операторів БПЛА "Крук". Навчання, зокрема, буде проводитися за допомогою онлайн-платформи для ветеранів, яку створює "Крук" разом із Фондом "Відродження". Інструктори Центру займатимуться перекваліфікацією ветеранів-залізничників. Вони навчатимуть працівників пілотуванню коптерів, а також вчитимуть інженерної підготовки, у тому числі складанню та обслуговуванню дронів.

БПЛА будуть використовуватися для боротьби з розкраданням майна Укрзалізниці на станціях та перегонах, фіксування правопорушень, виявлення крадіжок пального з локомотивів, інспектування інфраструктури під час воєнного стану, а також для участі в розслідуванні транспортних пригод.

Першим кроком буде створення тестового підрозділу. На його основі планується створити мережу, яка допоможе забезпечити ефективність роботи залізниці в майбутньому.