04.02.24 

Image3 лютого у Тегерані розігнали мітинг, який організували сім'ї загиблих пасажирів українського літака, який Іран збив у 2020 році.

Про це повідомила Перська служба Голосу Америки.

Зазначається, що низка сімей пасажирів літака авіакомпанії "Міжнародні авіалінії України" рейсу PS752, які зібралися перед офісом ООН домагалися справедливості від уряду Ірану.

Вони звинувачують владу країни у перешкоджанні розслідуванню загибелі рейсу 752, збитого вранці 8 січня 2020 року двома іранськими зенітними ракетами.

Учасники акції попросили зустрічі із заступницею верховного комісара з прав людини Недою Аль-Нашіф. Проте іранські агенти служби безпеки в цивільному та сили безпеки режиму негайно почали розганяти цих людей погрозами та залякуваннями.

"Поведінка силовиків була образливою та жорстокою, вони були готові до будь-якої жорсткішої реакції", – йдеться у повідомленні асоціації родин рейсу PS752 у мережі X (Twitter).

Родичі загиблих вважають, що Іран покриває злочинців, які здійснили "умисне вбивство, навмисний напад на цивільне населення або цивільні об’єкти, посягання на особисту гідність і грабіж, а також злочини проти людяності у вигляді вбивства та «інших нелюдських дій".

Рейс PS752 авіакомпанії МАУ був збитий 8 січня 2020 року незадовго після зльоту з Тегерана  двома ракетами класу "земля-повітря". У результаті загинули всі 176 осіб, які перебували на борту літака. Іран взяв на себе відповідальність за збиття українського літака.

Джерело Еспресо