12.01.23 

ImageВерховний суд провінції Онтаріо відмовив у конфіскації майна Ірану в Канаді на користь родичів жертв катастрофи літака МАУ в Тегерані.

Відповідно до рішення судді Гранта Доу, майно Ірану в Канаді вважається власністю суверенної держави, конфіскація якого не входить до компетенції національного суду.

Адвокати, які представляли в суді інтереси родичів жертв катастрофи, просили в суду дозволу на конфіскацію трьох об’єктів нерухомості в Оттаві та коштів на рахунках у двох канадських банках. На переконання позивачів, право Тегерана на імунітет припинило діяти після розриву дипломатичних стосунків між Канадою та Іраном в 2012-му році.

Утім федеральний уряд надав суду довідку, відповідно до якої ці гарантовані міжнародним правом “привілеї та імунітет продовжують діяти”. Суд погодився із таким трактуванням, вказавши, однак, на непослідовності у канадській державній політиці з цього питання.

Нагадаємо: минулого року Верховний суд провінції Онтаріо постановив виплатити родичам шести жертв катастрофи літака МАУ в Тегерані 107 млн канадських доларів (близько 90 млн дол США) та відсотки. Це рішення ґрунтувалося на травневій постанові суду, якою збиття літака PS752 було визнано навмисним терористичним актом. Адвокат родичів жертв Марк Арнолд тоді заявив, що домагатиметься арешту майна Ірану в Канаді та за кордоном, якщо Тегеран відмовиться добровільно виконати рішення суду.

Джерело ukrinform