18.04.23 

ImageКанада та інші країни, громадяни яких перебували на борту літака, розкритикували вирок Ірану 10 підозрюваним у збитті українського авіалайнера

18 квітня в спільній заяві Міжнародної групи вказали, що «фіктивним судовим процесам» бракувало неупередженості та прозорості.

Іранські війська збили рейс PS752 авіакомпанії «Міжнародні авіалінії України» невдовзі після його зльоту з Тегерана 8 січня 2020 року, загинули всі 176 людей на борту. Більшість були іранцями та канадцями, у тому числі багато з подвійним громадянством.

У Тегерані нещодавно засудили 10 військових збройних сил, включно з командиром, до ув’язнення, їх визнали причетними до збиття літака.

Міжнародна група, яка представляє Канаду, Швецію, Велику Британію та Україну, заявила, що вироки "не повинні відволікати світ від неспроможності Ірану виконати свої міжнародні зобов’язання та взяти на себе відповідальність за свої дії".

"Ані суди, ані вироки, оголошені цього тижня, не принесли правди чи справедливості сім’ям жертв, оскільки всьому процесу — починаючи з упередженого розслідування збиття Іраном — не вистачало необхідної неупередженості та прозорості", — йдеться в заяві.

У заяві зазначається, що сім'ї 176 жертв "все ще чекають справедливості, на яку вони заслуговують". 

"Ми продовжуємо бути солідарними з сім’ями та близькими жертв збиття рейсу PS752 і не заспокоїмося, доки справедливість не відновиться", – підсумували в заяві.

Веб-сайт іранської юстиції Mizan Online повідомив у неділю, що командир отримав найсуворіше покарання у вигляді 10 років ув'язнення за те, що знехтував наказами щодо збиття літака. Повідомляється, що дев'ятьох інших співробітників було засуджено від одного до трьох років.

За інформацією Mizan Online, командир зенітно-ракетного комплексу "Тор-М1" "випустив дві ракети" по авіалайнеру "всупереч наказам" і без отримання дозволу. Видання не ідентифікувало жодного з обвинувачених і не надало подробиць.