05.03.24 

ImageУкраїна не будує нову інфраструктуру для літаків F-16, які Києву мають відправити союзники, а відбувається процес адаптації вже існуючих аеродромів.

Про повідомив речник Повітряних сил Юрій Ігнат в ефірі телемарафону. 

"Будувати з нуля інфраструктуру на кшталт тієї, яка є в провідних західних країнах, ми зараз навряд зможемо собі дозволити. Тому що йдуть інтенсивні бойові дії, ворог не дасть зробити глобальне будівництво. Обстріли аеродромів йдуть постійно, зокрема і балістичними ракетами. Тому, власне, в нашому варіанті - це підготовка та адаптація наших летовищ, оперативних аеродромів до приймання літаків F-16. І ця підготовка триває. На якому етапі та що ще потрібно, ніхто цього говорити не буде, – зазначив Ігнат.

Крім того, він розповів, що адаптація передбачає підготовку злітно-посадкових смуг до того, щоб літаки F-16 могли вільно сідати та злітати під час виконання завдань. 

"У нас таких багато, але будуть визначені ті, з яких будуть працювати саме F-16. Так само триває підготовка місць для стоянок цих літаків, це як і зараз буде відбуватися шляхом розосередження, маскування тощо. Є й інші тонкі нюанси, це управління, засоби зв'язку тощо. У цьому й полягає адаптація, щоб ми могли ці літаки з наших аеродромів застосовувати", – пояснив Ігнат.

Він також згадав про те, що ці літаки раніше вже працювали з українських аеродромів, то ж проблем із їхньою адаптацією не має виникнути. 

"Ці літаки вже раніше працювали з українських аеродромів, це F-15 та F-16, це було у 2012 та 2018 роках відповідно. Чинні злітно-посадкові смуги покриті залізобетонними плитами, то ж жодних питань про те, зможуть чи не зможуть ці літаки злітати з наших аеродромів. Вони будуть працювати так само як працювали кілька років тому", – заявив Ігнат.

Джерело UNIAN