11.03.24 

ImageУкраїна контактує з європейським та американським регуляторами щодо відкриття повітряного сполучення та веде перемовини з авіакомпаніями.

Про це в інтерв'ю РБК-Україна повідомив віце-прем'єр з відновлення - міністр розвитку громад, територій та інфраструктури Олександр Кубраков.

На питання щодо консультацій з американськими і європейськими регуляторами з безпеки над відкриттям авіаційного простору. він відповів:

– Неможливо здійснювати міжнародні авіаперельоти без погодження двох регуляторів – європейського та американського – так це працює. Українська сторона вже передає регуляторам своє бачення, як буде ринок працювати в умовах військового стану, свою оцінку ризиків, підходи, алгоритми.

За його словами, уряд України багато часу проводить у консультаціях з адміністрацією цивільної авіації Ізраїлю, це приклад країни, де працюють аеропорти, куди в будь-який момент можуть прилітати дрони або ракети. Ізраїль – це найуспішніший приклад.

За словами Кубракова, терміни проговорювати рано, але зараз Україна буде передавати офіційно бачення регуляторам і вступати з ними в офіційні перемовини. На рівні планів є різні сценарії, але важливо почути перший офіційний зворотній зв'язок від регуляторів.

За словами віце-прем'єра, є європейські авіакомпанії, які дуже цікавляться, дуже хочуть, і кажуть, що будуть першими.

Окрім того, він повідомив, що з трьома українськими компаніями ведуться перемовини.

"І вони теж підтверджують, звичайно, що вони хочуть літати тут, це їхні базові аеропорти, їхня базова країна", - сказав Кубраков.

Джерело РБК-Україна