21.03.24 

ImageУкраїна отримає винищувачі F-16 уже в першій половині цього року, але спочатку прибудуть літаки від Данії.

Про це заявила міністерка оборони Нідерландів Кайса Оллонгрен на брифінгу після зустрічі з президентом України Володимиром Зеленським. Вона уточнила, що нідерландські літаки прибудуть ще до кінця 2024 року.

"Ми почнемо постачання F-16 цього літа. Я впевнена в цьому", – сказала вона.

Оллонгрен підкреслила, що спочатку будуть літаки Данії, оскільки є вже затверджений графік. А в другій половині 2024 року в Україну поставлять винищувачі від Нідерландів.

Як повідомлялось, у Нідерландах анонсували пакет військової допомоги для України на 350 мільйонів євро. Зокрема, Амстердам закупить боєприпаси для українських літаків F-16 на 150 мільйонів євро безпосередньо у промисловості своєї країни.

Раніше західні партнери обіцяли надати Україні винищувачі F-16 ще наприкінці 2023 року, проте терміни постачання постійно переносили. Нині йдеться вже про липень 2024 року. При цьому українська армія до середини поточного року може розраховувати лише на 6 літаків із 45 обіцяних.

Слід зазначити, що речник Пентагону генерал-майор Патрік Райдер назвав "червоні лінії" у використанні Україною винищувачів F-16. Він зазначив, що Захід вважає, що ці літаки можуть використовуватися лише в межах суверенної території України для захисту своїх кордонів

Прем'єр-міністерка Данії Метт Фредеріксен заявила, що Україна досі не отримала обіцяних винищувачів американського виробництва F-16 винятково через технічні моменти. Водночас вона запевнила, що літаки, які дасть Данія, з'являться в небі України ще до початку літа цього року.

Джерело Oboz