26.03.24 

ImageМіністр оборони Данії Троельс Лунд Поульсен невдовзі здійснить візит до Аргентини, щоб обговорити можливий продаж винищувачів F-16, які залишилися в Данії. 

Про це повідомляє TV2. 

Однак міністр наголошує, що їде в країну ще не для того, щоб поставити свій підпис під угодою.

"Мені потрібно обговорити умови потенційної угоди, але зрозуміло, що ми перебуваємо на завершальній стадії з точки зору укладення угоди, і тому я також очікую, що так і станеться", - повідомив Троелс Лунд Поульсен.

Угода передбачає продаж решти 24 данських літаків F-16.

Як зазначили у виданні, продаж винищувачів американського виробництва неможливий без узгодження з США, і в жовтні 2023 року США дали дозвіл на продаж Данією своїх винищувачів F-16 Аргентині. Ця угода забезпечить США багаторічну військову співпрацю з Аргентиною.

Наразі у Данії триває процес поступової відмови від винищувачів F-16, які мають бути замінені на більш сучасні винищувачі F-35. У вересні 2023 року Данія отримала перші 4 з 27 винищувачів від американського виробника Lockheed Martin, але решту літаків все ще очікують.

"Продаж останньої частини наших винищувачів F-16 також може допомогти зміцнити оборону Данії у зв'язку з інвестиціями, які нам потрібні", - пояснив міністр оборони.

На питання, чому Данія не передає Україні решту літаків, Поульсен заявив, що 19 вже переданих F-16 є "великим і суттєвим внеском".

"Ми є однією з країн Європи, яка жертвує найбільше, і тому ми можемо з чистою совістю продати решту літаків F-16, які у нас, можливо, залишилися", - пояснив він.