29.03.24 

ImageУкраїнські розробники провели випробування в польових умовах

Українські розробники, які працюють над виявленням та ідентифікацією вибухонебезпечних предметів, випробували на тестовій ділянці свої сенсорні технології. 

Завдяки тому, що українські інноватори мають можливість працювати на кількох типах ґрунтів з різним рівнем рослинного покриття, вони можуть перевірити ефективність своїх розробок в різноманітних умовах.

-За рік роботи над інноваціями у сфері протимінної діяльності ми перейшли від фази «винайти магічну кулю, яка розв'яже всі проблеми» до конкретних підходів і роботи за певними напрямками: сенсорами, засобами доставки, програмним забезпеченням. Для того, щоб такі розробки з'являлися системно, ми в Уряді разом з такими партнерами як Програма розвитку ООН, Київською школою економіки напрацьовуємо єдину рамку для розробників – готуємо технічні вимоги до сенсорів, які будуть використовуватися в детекції вибухонебезпечних предметів. Головна наша ціль – пришвидшити розмінування України. Але крім цього ми пишемо стандарти, які перейматимуть в усьому світі і перекладатимуть їх на іноземні мови, – розповів заступник Міністра економіки України Ігор Безкаравайний.     

На тестовій ділянці ДСНС Благодійна фундація «Поступ» в рамках проєкту MinesEye, який полягає у створенні мультисенсорної системи і на даному етапі для виявлення вибухонебезпечних предметів використовує підвішений до БПЛА магнітометр, випробувала покращене кріплення, яке стабілізує обладнання і дозволяє підвищити точність проведених замірів. Дрон додатково обладнали ортофокамерою, яка робить 5-7 фото на секунду або ж 120 тисяч знімків з одного гектара, що дозволяє отримати вкрай детальну фотомапу, синхронізовану з іншими результатами вимірювань. Крім того, фахівці MinesEye розробили власне програмне забезпечення для опрацювання результатів обстежень.

Зараз розробники працюють над тим, щоб навчити штучний інтелект аналізувати фото, зроблені ортофотокамерою, і шукати на них протитанкові міни. Це дозволить виявляти пластикові міни, які може не знайти магнітометр.

Команда розробників UADamage для обстеження території теж використовує магнітометр та ортофоткамеру і додатково сканує ділянки в інфрачервоному спектрі. Найближчим часом вони планують додатково використовувати георадар. Зібрані дані об'єднують і складають кількарівневу мапу обстеженої площі. За рік роботи команда скоротила час обробки інформації із кількох днів до одного. В планах підвищити швидкість обробки інформації до кількох годин, щоб віддавати готову мапу майже одразу після обстеження.

Обидві команди брали участь в першому Demining Bootcamp, який реалізується за ініціативи Міністерства економіки України спільно із Київською школою економіки. Випробування на тестових ділянках відбулися за підтримки Програми розвитку ООН.   

- Ми в UNDP прагнемо протестувати найпопулярніші технології виявлення вибухонебезпечних предметів в максимально ідентичних умовах, аби перевірити їхню ефективність. Це експериментальна платформа для українських та іноземних розробників. Минулого року ми вже випробували сім БПЛА/сенсорних технологій під час першої фази досліджень, три з яких змогли стабільно виявляти міни та боєприпаси. Наразі UNDP вже готується до наступного етапу досліджень, аби підтримати Міністерство економіки в розробці єдиного стандарту використання технологій дистанційного обстеження з використанням БПЛА в гуманітарному розмінуванні України, – зазначила Наталія Шепель, спеціалістка з управління інформацією Програми протимінної діяльності UNDP в Україні.