02.04.24 

ImageАби атакувати енергетичні цілі на російських територіях Україна використовує безпілотники зі штучним інтелектом.

Про це повідомляє CNN з посиланням на неназваного співрозмовника, близького до української програми безпілотників, пише Ліга.

За даними видання, подібні атаки, спрямовані на російську промисловість, стали можливими завдяки використанню дронів з більшим радіусом дії й розширеними можливостями, зокрема з інтегрованим штучним інтелектом. 

Тому українські БпЛА краще орієнтуються у просторі та уникають перешкод на своєму шляху. 

"Точність під час глушіння забезпечується завдяки використанню штучного інтелекту. Кожен літальний об'єкт має термінальний комп’ютер із супутниковими даними та даними про місцевість", – пояснює співрозмовник. 

Маршрути, за якими летять дрони, визначаються заздалегідь спільно із союзниками. Безпілотники рухаються за чітким планом польоту, щоб вражати цілі з метровою точністю, яка стала можливою завдяки датчикам у безпілотниках, зазначили в інформагенції.

"У них є така штука під назвою "машинний зір", яка є формою ШІ. По суті, ви берете модель і маєте її на чіпі, і ви навчаєте цю модель визначати географію та ціль, до якої вона прямує", – сказав аналітик Королівського інституту об’єднаних служб, британського аналітичного центру Ной Сільвія. 

Він також запевнив, що такі безпілотники повністю автономні та не потребують зв'язку із супутниками.