10.04.24 

ImageМіністерство оборони уклало меморандум щодо розвитку інноваційної технології UA DroneID з Міністерством цифрової трансформації, ГО "Аеророзвідка" та компанією CossackLabs.

Про цн повідомила прес-служба МОУ. 

Раніше Центр інновацій Міноборони презентував технологію інтеграції дронів до системи DELTA країнам НАТО.

"Це рішення є унікальним як з точки зору розробки, так і з точки зору цивільно-військової співпраці заради інновацій. Ми працюємо над тим, аби екосистема продуктів DELTA повністю забезпечувала потреби військовослужбовців. Інтегрована технологія допоможе мінімізувати дружній вогонь, зберегти більше наших дронів та аналізувати використання безпілотників", – прокоментувала заступниця Міністра оборони з питань цифрових трансформацій, цифрового розвитку та цифровізації Катерина Черногоренко.

Технологію вже протестували в бойових умовах з ударними дронами. Застосування UA DroneID дозволяє підвищити безпеку і ефективність місій, забезпечує ситуаційну обізнаність на полі бою під час виконання завдань. У подальшому технологія в системі DELTA також відкриє безліч можливостей аналізу використання безпілотників — наприклад, планувати які з них краще застосовувати для ураження певних цілей. 

"Україна – перша країна, що стикається з роботизованою війною. Постійний технологічний розвиток допоможе підвищити ефективність безпілотників  та прибрати людину з поля бою", — доповнила Катерина Черногоренко.  


DELTA – це унікальна екосистема військових продуктів, що побудована за стандартами НАТО. Вона дозволяє бачити поле бою в режимі реального часу та відображає повітряну, наземну, морську ситуацію на цифровій мапі. Також до системи входять месенджер і стримінг, які дозволяють спілкуватися в захищеному контурі та бачити трансляцію з БПЛА в реальному часі. Система дозволяє обмінюватися інформацією в межах підрозділу, бригади, а за потреби – і з союзниками.