10.04.24 

ImageВіце-прем'єр-міністр цифрової трансформації Михайло Федоров заявив, що рішення щодо блокування терміналів Starlink для росіян на фронті зараз на стороні американської компанії SpaceX.

Українська сторона свою роботу вже виконала.  

"Ми працюємо з компанією SpaceX. Там була домашня вправа для нас та домашня вправа для SpaceX. Ми свою роботу зробили", - сказав Федоров в ефірі телемарафону. 

За його словами, в Мінцифри знають, що зараз всередині компанії SpaceX відбуваються внутрішні процедури та наради щодо цього питання.  

"Я впевнений, що буде результат. Не можу казати більше деталей, але ми це питання повинні закрити та вирішити. Зрозуміло як це зробити, тому чекаємо рішення. Зараз м’яч на стороні компанії SpaceX. Сподіваюся, що все вийде", - додав міністр.  

У березні 2024 року стало відомо, що термінали Starlink почали активно використовуватися російськими військами. Росіяни не можуть використовувати термінали в глибині Росії. Проте, це можливо поблизу лінії фронту, на дистанції від 30 до 50 кілометрів. 

У квітні стало відомо, що всупереч санкціям інтернет-термінали Starlink можна придбати в Російській Федерації. Тоді повідомлялося, що головні покупці терміналів - російські волонтери, які передають їх своїм військам.

Джерело УНІАН