16.04.24 

ImageНорвегія разом з данськими й нідерландськими партнерами готується передати Україні винищувачі F-16 "з більш дальніми ударними можливостями" і найновішим озброєнням.

Про це розповів міністр закордонних справ Норвегії Еспен Барт Ейде на брифінгу зі своїм українським колегою Дмитром Кулебою в Києві 15 квітня.

"Ми будемо передавати норвезькі F-16, які оновлені, які в хорошій формі. Разом із данськими та нідерландськими колегами проводиться підготовка українських пілотів. Можливо, там будуть навіть більш дальні ударні можливості, які дуже зараз важливі для України", – сказав міністр.

Водночас, відповідаючи на запитання журналістів щодо кількості та стану винищувачів, дипломат лише уточнив, що йдеться про "значну кількість".

"Коли ви питаєте скільки буде від Норвегії, не можу вам сказати точну кількість, бо там в тому числі й літаки, які вже оновлені, в кращій бойовій формі та деякі фюзеляжі, які можна використовувати для ремонту в тому числі. Буду тут обережним – не скажу точну кількість", – відповів міністр закордонних справ Норвегії.

За його словами, найважливішим у цьому питанні є стан озброєння, яким буде оснащений літак, тому літаки, які будуть у льотній здатності, будуть із "найновішим озброєнням", розповів Ейде.

Також очільник МЗС не назвав терміни поставки винищувачів до України.

Раніш повідомлялось, що Норвегія може передати Україні 22 своїх літака типу F-16. За даними журналістів, 12 із цих літаків перебувають у вже придатному до використання стані.