17.04.24 

ImageУкраїнська компанія запускає серійне виробництво власного аналога популярного серед військових китайського квадрокоптера DJI Mavic під назвою "Шмавік".

"Шмавік" розробила українська компанія, яка серійно виробляє дрони різного призначення з 2017 року, зокрема коптери-бомбери, повідомляє Forbes.

Розробка китайського аналога зайняла рік і коштувала компанії понад $500 000. Дрон пройшов випробування в умовах активних радіоперешкод.

Компанія вже виготовила понад 300 штук, щоб роздати військовим для випробувань у бойових умовах.

До першого червня компанія планує запустити першу лінію виробництва в обсязі 500 штук на місяць. План до кінця літа - вийти на виробництво 2500 "Шмавіків" на місяць.

За словами гендиректора компанії, назву "Шмавік" запропонувала "одна дуже поважна людина в країні, і ця назва сподобалась команді". Ця назва давно у вжитку українських військових: з 2014 шмавіками на фронті називають всі легкі розвідувальні дрони незалежно від їх походження.

Конструкція "Шмавіка" стійка до пошкоджень, його можна ремонтувати та обслуговувати у польових умовах.

Дрон також має штатну систему скиду для встановлення двох боєприпасів по 500 г кожний.

З максимальним навантаженням може літати 35 хв у радіусі 15 км на одній батареї, без боєприпасів — 75–80 хв залежно від умов польоту. 

Найважливіша перевага "Шмавіка" - захищеність від ворожих РЕБ, переконує представник компанії. - "Дрон постійно змінює частоти, на яких працює". 

Система навігації безпілотника працює на основі GNSS-приймача та направленої GNSS-антени. Приймач відсікає хибні дані та за необхідності, при неможливості протистояти, вимикає роботу за супутниками та переводить дрон в ручний режим керування, пояснює представник компанії. 

Ціна комплекту "Шмавіка" аналогічна китайському - близько $3500. У вартість входить кейс із дроном, смартпульт з 10-дюймовим екраном, п’ять акумуляторів, чотири запасні пропелери, зарядна станція, кабелі та інструментами для ремонту.

Задля більшої безпеки, компанія будує виробництво в Польщі, де вироблятимуть комплектуючі для "Шмавіка": двигуни, системи керування, надалі - камери власної розробки. Заплановані виробничі потужності обох майданчиків дозволяють виробляти до 5000 "Шмавіків" щомісяця та задовольнити річні потреби ЗСУ в 50-60 000 Mavic, каже СЕО компанії.