18.04.24 

ImageВисокопосадовець Пентагону заявив, що Україна не зацікавлена в отриманні штурмовиків A-10 Warthogs, що належать США.

"Україна не виявила великого інтересу. Я вважаю, що вони справедливо стурбовані живучістю ціх літаків", - сказав міністр Повітряних Сил Френк Кендалл під час слухань у Комітеті Палати представників у справах збройних сил у середу, повідомляє Defense One.

Після багатьох років протидії з боку Конгресу Повітряні Сили США почали позбуватися своїх півстолітніх А-10, які, за словами представників служби, є надто вразливими, щоб вижити в сучасному конфлікті. Але законодавці припустили, що ці літаки можуть бути відправлені в Україну, а деякі українські чиновники повідомляли, що А-10 можуть бути корисними. 

Кендалл сказав, що не знає про будь-який "активний інтерес". 

"Принаймні одна країна виявила певний інтерес, але проблема полягає в тому, що як тільки літаки вийдуть зі складу США, для них не буде жодної базової підтримки. Тож будь-якій країні, яка отримає їх та спробує зберегти, доведеться дуже важко. Це теж дуже старий літак, близько 45 років. Запасні частини дуже важко [знайти]", — сказав він. 

Міністр не сказав, яка країна зацікавлена ??у "Бородавочниках". 

З моменту вторгнення росії в Україну було багато дискусій про потенційне використання Україною А-10. Дехто стверджує, що цей літак був би "сидячою качкою"» для російських ЗРК. Але Люк Коффі, старший науковий співробітник Інституту Гудзона, каже, що літак міг би бути ефективним, якби Україна мала правильний набір систем і можливостей, як-от F-16 для його супроводу. 

"Цю ідею про те, що вони не будуть ефективними на полі бою в Україні, я не підтримую, тому що цей літак був створений буквально для знищення радянської бронетехніки та російської бронетехніки. Так, він трохи застарів, але ATACMS теж, HIMARS теж", - сказав Коффі. 

У лютому 2024 року Начальник ГУР Міноборони Кирило Буданов заявив, що американські літаки-штурмовики A-10 можуть допомогти Україні перемогти росію.