03.05.24 

ImageCистеми захисту гелікоптерів передав українським військовим Уряд Німеччини в межах військової допомоги.

Це бортові системи протидії ракетним загрозам AMPS (Airborne Missile Protection System) від компанії Hensoldt, пише Мілітарний.

На урядовому сайті ФРН зазначається, що Україні передали п’ять таких систем, зокрема одна надійшла у пакеті допомоги наприкінці квітня. 

Раніш постачальник сенсорних рішень HENSOLDT повідомив, що оснащує вертольоти Збройних Сил України найсучаснішою технологією датчиків виявлення та самозахисту. 

Компанія повідомила, що замовлення включає 16 систем AMPS (Airborne Missile Protection System). Вартість замовлення становить двозначне число мільйонів евро.

В якості компанії, яка виконає роботи по встановленню, планується чеський системний інтегратор LOM PRAHA.

"З поставкою систем AMPS ми забезпечуємо підвищення захисту українських гелікоптерів", - розповіла Таня Альтманн, керівник підрозділу Optronics & Land Solutions та керуючий директор HENSOLDT Optronics GmbH. - "Ми встановлюємо систему на цю платформу вперше, та захищаємо екіпажі від широкого спектру загроз, особливо від ракет "земля-повітря" і "повітря-повітря".

Бортова система протиракетного захисту - це гнучка автономна система самозахисту для вертольотів і літаків. Його модульна конструкція дозволяє легко налаштувати AMPS відповідно до конкретних експлуатаційних вимог і для різних профілів завдань. Частини сенсорного рішення AMPS включають: датчик виявлення запуску ракети (MILDS), розширений блок керування та відображення (ACDU) і систему активного підтвердження (MACS), яка визначає дальність і швидкість виявлених ракет і усуває помилкові тривоги. Існуючі системи використання протизаходів (CMDS) на вертольотах можуть продовжувати працювати з поточною конфігурацією AMPS.

Високий відсоток втрат літаків у районах бойових дій був спричинений ракетами класу "земля-повітря" з інфрачервоним наведенням. Крім того, загрози з лазерним та радарним наведенням стають все більш поширеними в районах операцій. Для надійного виявлення цих загроз AMPS можна налаштувати за допомогою систем попередження про ракети, лазери та радари, щоб забезпечити найкращий захист завдяки швидкому виявленню.

Обладнання компанії HENSOLDT вже захищає понад 2000 різних літальних платформ за допомогою AMPS.