23.05.24 

ImageСуд визнав колишнього військовослужбовця винним у необережному пошкодженні військового майна - літака МіГ-29.

Про це повідомляє "Судовий репортер" із посиланням на вирок від 20 травня.

10 березня 2021 року на військовому аеродромі у Василькові Київської області були заплановані навчальні польоти. По завершенню польотів, близько 20 год. 30 хв. літак МіГ-29МУ1 буксирувався за допомогою тягача до місця стоянки.

У цей час начальник інженерно-авіаційної служби в стані алкогольного сп?яніння на своєму автомобілі виїхав на аеродром і врізався у літак, який буксирували. Хоча по руліжній доріжці особистими автомобілями їздити заборонено. Пошкоджений літак загорівся і на місце викликали рятувальників та поліцію.

За показаннями очевидців, водій вів себе неадекватно і грубо, не хотів нічого пояснювати та відповідати на будь-які запитання. У машині помітили пляшку з-під пива. Один зі свідків говорив, що була недопита пляшка горілки і дві пляшки пива. 

У судовому засіданні військовослужбовець вину не визнав. Він скаржився на велике навантаження на роботі і погіршення здоров?я, про яке він нікому, крім дружини не говорив, бо хотів дослужити до 25 років вислуги.

Але стан алкогольного сп?яніння підтвердили аналізи сечі і крові. 

Чоловіка засудили до 1 року позбавлення волі.

Шкода, заподіяна літаку, початково оцінювалася у 1,5 млн грн. Згодом пошкоджений літак відремонтували і в суді військова частина заявила цивільний позов у 2,7 млн грн. Але під час судового розгляду позовні вимоги збільшили до 9,6 млн грн.

Військова частина надала підтверджуючі документи про те, що ремонт авіадвигуна коштував 6,7 млн грн, а самого літака — 2,9 млн грн. Суд задовольнив цивільний позов повністю, ухваливши, що обвинувачений має відшкодувати заподіяні збитки.

Джерело СР