16.03.22 

ImageЄвген Лисенко загинув у повітряному бою під Житомиром.

Він керував винищувачем МіГ-29 і в протистоянні з двома російськими літаками устиг збити один з них, але загинув від ворожих систем ППО. 

За місяць до військового вторгнення, Євгена призначили командиром авіаційної ескадрильї. 

- У свої 28 років Женя вже був льотчиком-інструктором. Йому зовсім мало лишалось польотів до присвоєння кваліфікації льотчика 1-го класу, - згадує свого друга військовий побратим і однокурсник Олексій. 

– Там був непростий бій і він летів самовіддано. Майор Євген Лисенко був командиром однієї з ескадрильї Севастопольської бригади тактичної авіації ім. Покришкіна. Це одна з двох бригад, що відмовилися переходити на сторону росії ще в 2014 році. 

Євген родом із Черкаської області. Закінчив військовий ліцей, згодом Харківський Національний університет Повітряних Сил імені Івана Кожедуба та одразу потрапив на службу в ЗС України. 

- У 12 років вирішив, що буде військовим. А з першого курсу училища визначився, що льотчиком. І від мрії своєї не відступив, - розповідає мама загиблого. 

– Казала йому: давай ще подамо кудись документи, раптом не пройдеш. А він: нікуди більше. Як не пройду – наступного року знову вступатиму на льотчика». 

У Євгена залишилася дружина та двоє маленьких дітей. 

– Потрібно захистити тих дітей, - останні слова, які Женя сказав матері. 

- Він дуже сильно віддавався роботі, свої справі, навіть, інколи я ображалася, - розповідає дружина Євгена. Додає. Він надзвичайно любив свою роботу, любив небо, завжди йшов до цілі. Я надзвичайно ним захоплювалася. 

Поховали Героя у рідному селі Ротмистрівка.

Вічна пам'ять

Джерело ПК Захід