01.04.22 

ImageІрландський лізингодавець AerCap подає позов на 3,5 мільярда доларів за захоплені росією літаки

Провідний світовий лізингодавець AerCap подав страхову претензію на суму 3,5 мільярда доларів за понад 100 літаків, які знаходились в Росії після її вторгнення в Україну.

Це створює основу для тривалої юридичної суперечки між окомпанією та страховиками.

Дублінська компанія AerCap зазнала найбільшого ризику серед орендодавців, коли санкції Європейського Союзу змусили розірвати російські договори оренди, що становило 5% її флоту у грошовій вартості.

Очікується, що ця страхова вимога буде не тільки найбільшою серед лізингодавців, які вимагають компенсації за сотні літаків загальною вартістю до 10 мільярдів доларів, які залишилися в Росії, це також одна з найбільших претензій, коли-небудь поданих.

«Минулого тижня ми подали страхову вимогу приблизно на 3,5 мільярда доларів щодо наших літаків і двигунів, які залишилися в Росії», – сказав інвесторам головний фінансовий директор Пітер Юхас після публікації фінансових результатів за останні три місяці 2021 року.

AerCap надала в оренду росії 135 літаків і 14 двигунів, але змогла повернути лише 22 літаки і три двигуни.

Аналітики кажуть, що безпрецедентний характер і масштаб потенційних збитків, ймовірно, означатимуть роки судових спорів між лізингодавцями та страховиками, перш ніж будуть прийняті будь-які рішення щодо виплат.

Нагадаємо. Росіяни не планують віддавати орендовані літаки.Калінінградський аеропорт "Храброво" готовий прийняти на стоянку літаки, що потрапили під санкції.

Джерело reuters