21.04.22 

ImageФонд допомоги армії “Повернись живим” підписав угоду на виробництво 25 комплексів “Лелека-100” приблизною вартістю 45 мільйонів гривень.

Про це повідомив голова правління фонду Тарас Чмут .

Безпілотний розвідувальний літальний апарат " Лелека-100" виробництва дніпровської компанії “ДеВіро” на озброєння Збройних Сил України був прийнятий у травні 2021 року. Це був вже  відомий і перевірений у бойових умовах безпілотник. Комплекс перебував в експлуатації української армії з 2016 року, неодноразово застосовувався у районі проведення операції Об'єднаних сил та зарекомендував себе позитивно.

За словами Чмута,"Лелека-100"  може ефективно забезпечувати з повітря роботу засобів враження бригадного рівня — САУ 2с1 "Гвоздика", 2с3 "Акація", РСЗВ БМ-21 "Град" тощо. Це комплекс який за багато років експлуатації та виробництва «вилизаний» від «дитячих хвороб», на нього є чимало екіпажів з багаторічним досвідом роботи, тактика його застосування відточена роками цієї війни.

"Але є одне але — за півтора місяція ЗСУ втратили більшість таких комплексів. На жаль, без цього ніяк. Але й наша артилерія не може працювати ефективно "як у 44-му" без корегування з неба. 

Саме для вирішення нестачі «повітряних очей» Фонд комптентної допомоги армії Повернись живим підрисав угоду на виробництво 25 комплексів "Лелека-100" вартістю ~ 45 мільйонів гривень", - підкреслив Тарас Чмут.