27.05.22 

Image"Боїнгам" російських авіакомпаній заборонили сідати в Китаї.

Документ про цю заборону авіакомпаніям розіслали цього тижня. Згідно з ним, "Боїнгам" забороняється літати через кітайский повітряний простір. Пізніше в Китаї уточнили - пролітати все ж таки можна, але тільки транзитом. Влада країни вимагає, щоб повітряні судна з Росії не мали подвійної реєстрації Бермудські острови-Росія, як зараз.

Авіакомпанії підкорилися б вимогам, але цього зробити не можуть - виключати країни з реєстрації можуть лише лізингодавці. А лізингодавці більшості російських "Боїнгів" підтримують санкції. При цьому на сьогодні майже всі вантажні "Боїнги" знаходяться в лізингу. Компанії вимагають повернути літаки, але росія це виконати не дозволяє.

Найбільше від такого рішення постраждає перевізник "Авіастар" та Аліекспрес – компанія є основним партнером маркетплейсу (а ще Пошти Росії). У парку авіакомпанії п'ять "Боїнгів", які щотижня здійснювали 20-25 рейсів до Китаю та назад. Вони перевозили близько 700 тонн товарів на тиждень, але тепер логістичний маршрут треба міняти. У парку "Авіастара" є старі Ту, проте перевозити необхідні обсяги вони не можуть.

Image