28.05.22 

ImageБортовий авіатехнік вертольота Мі-8 пошуково-рятувальної служби Дмитро Бурлаков вижив після аварії його машини, збитої ворожою ракетою під Маріуполем.

Вертоліт зазнав аварії 5 квітня під час виконання евакуаційного рейсу за пораненими з іншого раніше збитого вертольота, пише Ізмаїл.city.

За словами Дмитра, він уже встиг наблизитися до точки евакуації, звідки було видно дим від вертольота, складу якого була потрібна допомога. Однак у цей момент у машину потрапила ракета із переносного зенітного ракетного комплексу російських окупантів.

Перші дні Дмитро значився у списках загиблих. Пізніше стало відомо, що він живий, проте отримав переломи та проходить лікування у шпиталі в Криму, оскільки потрапив у полон.

Напередодні Великодня сім'ю льотчика сповістили, що його вдалося обміняти на російського військового. Після визволення з полону Дмитро деякий час перебував у Запоріжжі, потім його відправили на лікування до Львова. Проте після того, як лікарі столичної болгарської лікарні імені Пирогова зголосилися надати українському героєві необхідну медичну допомогу, льотчика перевезли до Софії.

За особисту мужність та самовіддані дії Дмитра Бурлакова Указом Президента України Володимира Зеленського було нагороджено орденом Богдана Хмельницького III ступеня.

Зараз волонтери дбають про перевезення до софійської лікарні ще одного потерпілого льотчика – Івана Пепеляшкова. На жаль, він перебуває у набагато тяжчому стані, ніж їхній брат. Його історія схожа - він теж упав на гелікоптері, теж потім потрапив у полон, після чого зазнав тортур.

Раніш повідомлялось, що із 16 задіяних в повітряному мості у Мариупіль гелікоптерів два були збиті. Ще один гелікоптер було збито, коли прийшов на допомогу одному зі збитих.

Джерело Ізмаїл.city