30.06.22 

ImageЧеські фахівці розробили та зібрали безпілотник спостереження Bivoj, який незабаром може використовувати українська армія.

Український розрахунок вже пройшов навчання та готовий до роботи. БПЛА оснащений камерою, ним може керувати лише одна людина. Чеська сторона хоче передати БПЛА українцям, повідомив журналістам під час презентації співвласник компанії Jablotron Далібор Дедек, який підтримує закупівлю зброї для України, пишуть Ceskenoviny

"Першим завданням безпілотника буде надання точних даних, щоб українська артилерія мала кращі результати", – сказав Дедек, який через українське посольство допомагав з’єднати конструкторів з українською армією.

Дрон пропонується виробником у комплекті, який стандартно включає три літаки, станцію управління, антену або супутниковий модуль і катапульту.

"Якщо ми говоримо про радіосигнал, то його можна відправити на відстань від 50 до 60 кілометрів. Саме з такої відстані він може збирати дані", - сказав журналістам представник компанії-розробника. Для роботи достатньо навіть однієї людини, якщо у дрона налаштований автопілот, він знає, куди летіти і які його завдання.

Конструктори також розробили версію, яка може перевозити боєприпаси. Загальна вага машини – 25 кілограмів, розмах крила – 3,3 метра. У повітрі машина може збирати дані до шести годин. За словами представників компанії, дрон компактний, легко переміщається і не потребує злітної полоси. "Зараз він проходить військову атестацію", – сказав Дедек. Він додав, що Україні ця сертифікація не потрібна. "Наразі ми інвестували близько 25 мільйонів крон, і оголошується збір у віртуальному електронному магазині www.zbraneproukrajinu.cz", – сказав Дедек.

У цьому електронному магазині люди можуть робити внесок безпосередньо в дрони. "Зараз у нас чотирнадцять мільйонів, нам потрібно зібрати 30 мільйонів крон, щоб покрити вартість повного комплекту, який складається з двох спостережних дронів і десяти бойових", – сказав Дедек. - "Українці сказали, що хочуть перевірити його в реальних бойових умовах. Якщо продукт буде успішним, українська сторона видасть тимчасовий сертифікат, на підставі якого він буде закуплений", - сказав він.

Наразі компанія виготовила два розвідувательних безпілотники, які українці зможуть отримати швидко, і працює над ударними безпілотниками. Ці дрони можуть бути доставлені в Україну за кілька тижнів.