05.07.22 

ImageМіністр інфраструктури України Александр Кубраков презентував міжнародним партнерам та представникам бізнесу візію відновлення зруйнованої агресором інфраструктури України, у тому числі п'яти аеропортів.

Зазначається, що план відбудови України визначає стратегічні цілі післявоєнної відбудови, серед яких повноцінна відбудова всієї інфраструктури, інтеграція української транспортної мережі в мережу ЄС та гармонізація правових та організаційних аспектів функціонування транспортної сфери України.

Зокрема, передбачається: відбудова та нове будівництво 51,2 тис. км автодоріг, будівництво понад 1,4 тис. мостів (із урахуванням стандартів НАТО), закупівля, ремонт і модернізація понад 7 тис. одиниць залізничного рухомого складу, реконструкція/будівництво 5 нових аеропортів, модернізація 3 портів на Дунаї.

В МІУ підкреслили, що з початку повномасштабної агресії росії транспортна інфраструктура стала однією з головних мішеней окупантів.

"На сьогодні прямі задокументовані збитки української інфраструктури сягають 95 млрд доларів. Було зруйновано або пошкоджено 24 700 км автодоріг, 309 мостів, 6 500 км залізничних колій пошкоджено або окуповано, 12 цивільних аеропортів та аеродромних комплексів. Окрім цього, заблоковано усі морські порти України, через які до початку повномасштабної агресії проходило 80-90% українського експорту продовольства", - додали у міністерстві.

Раніш про те, що у плані відновлення України на 750 мільярдів доларів, презентованому у швейцарському Лугано, найбільш вагомими з фінансової точки зору є проекти із відновлення та модернізації інфраструктури, повідомив голова комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової, митної політики та секретар Національної ради з відновлення України Данило Гетманцев.

"Найбільш вагомими з фінансової точки зору є різноманітні проекти із відновлення та модернізації фізичної інфраструктури, включаючи дороги, залізницю, морські і річкові порти, авіа порти, житловий фонд та об’єкти соціальної інфраструктури", - зазначив Гетманцев.

Джерело ЦТС