15.07.22 

ImageМіністр оборони України Олексій Резніков переконаний, що Україна домовиться із західними партнерами про постачання бойових літаків.

Про це він розповів в інтерв'ю виданню "BBC News Україна".

За словами міністра, рівень озброєння, яке надають, крок за кроком зростає: ще у листопаді 2021-го партнери стверджували, що шанси України отримати ракети Stinger дорівнюють нулю, а у червні ЗСУ мали вже броньовані машини, артилерію 155-го калібру і HIMARS.

Резніков згадує, що на кожному етапі чув фразу "це неможливо", але зброю у підсумку передавали, як, наприклад, протикорабельні ракети Harpoon, HIMARS, а тепер перші MLRS.

"Є дві речі, за які я ще борюся – це сучасні танки й літаки. Поки що ми не пробили цей момент. Але я переконаний, що нам і це вдасться. Для мене сьогодні відповідь "це неможливо" означає, що це можливо тільки у майбутньому", – каже Резніков.

Міністр зазначив, що винищувач F-16, усупереч поширеній думці, не найкращий варіант для України, оскільки місцеві аеродроми не готові до роботи з ним.

"Тому, можливо, нам потрібні інші літаки. Не тільки F-16 хороші. Є інші літаки сучасного стандарту. Наприклад, Gripen шведського виробництва", – припустив Резніков.

До переліку озброєння, необхідного для продовження війни з Росією, який президент України Володимир Зеленський опублікував 13 квітня у зверненні до союзників, увійшла бойова авіація. Однак досі жодна країна публічно не заявляла про постачання в Україну авіації.

Джерело gordonua