16.07.22 

ImageРосія призупинила дозволи на ремонт російських вертольотів на болгарських та чеських підприємствах через постачання західних озброєнь Києву.

Представник міністерства закордонних справ Росії Марія Захарова повідомила, що це пов’язано й з планами ремонтувати українську військову техніку, пише Мілітарний.

"Як захід у відповідь російська сторона прийняла рішення про зупинення дії ліцензій авіаремонтних підприємств, раніше виданих чеському підприємству і болгарським компаніям", – сказала М.Захарова.

Припиняється надання послуг з конструкторсько-технологічного супроводу капітальних ремонтів вертольотів марки "Ми".

Також абонентського обслуговування комплектів експлуатаційного ремонту, документації та постачання запасних частин та комплектуючих виробів.

Росія намагається добитися від підприємств призупинення можливості проводити роботи, пов’язані з технічним обслуговуванням, ремонтом вертолітної техніки російського виробництва.

"І у зв’язку з цим російська сторона знімає з себе всю відповідальність за безпечну експлуатацію вертольотів, відремонтованих на цих підприємствах", – заявив представник МЗС РФ.

У свою чергу речник держпідприємства LOM Praha Павел Ланг заявив, що попри тиск Росії чеське підприємство продовжить ремонт вертольотів марки "Мі".

Підприємство передбачало такий варіант і довго до нього готувалося.

"Відповідний крок російської федерації принципово не впливає на діяльність LOM Praha s.p. Держпідприємство вже вжило комплекс заходів на національному рівні, що забезпечить безперервне продовження його діяльності", – зазначив Ланг.

Вертольоти серії Мі в Чехії перебувають в управлінні державного підприємства LOM Praha, яке також здійснює технічну підтримку життєвого циклу цих машин російського виробництва для країн НАТО і Євросоюзу.

"Ми не тільки можемо виконувати всі ремонтні роботи, а й маємо достатній запас запчастин", – сказав своєю чергою речник міністерства оборони Чехії Їржі Таборскі.